Directions: For questions 30-39 fill the missing number or letter in the given series

30. a, c, e, g, _

(a) h
(b) i
(c) d
(d) j

Ans. B

31. a, e, i, m, q, u, _, _

(a) y,c
(b) b,f
(c) g,i
(d) none

Ans. A

32. ay , bz , cw , dx ,__

(a) gu
(b) ev
(c) fv
(d) eu

Ans. D

33. 1, 2, 3, 5, 7, 11, __

(a) 15
(b) 9
(c) 13
(d) 12

Ans. C (series of prime numbers)

34. kp , lo , mn , __

(a) nm
(b) np
(c) op
(d) pq

Ans. A

35. R,M,__,F,D,__

(a) I, C
(b) A, Q
(c) L, N
(d) B, Q

Ans. A

36. ___, ayw, gec, mki, sqo

(a) awx
(b) usq
(c) prs
(d) lmn

Ans. B

37. 1, 3, 4, 8, 15, 27, __

(a) 60
(b) 59
(c) 43
(d) 50

Ans D

38. 0, 2, 3, 5, 8, 10, 15, 17, 24, 26,__

(a) 45
(b) 55
(c) 35
(d) 48

Ans. C

39. 2, 5, 9, 19, 37,__

(a) 64
(b) 55
(c) 75
(d) 40

Ans C

Directions for questions 40 to 45: Select the alternative that logically follows form the two given statements.

40. All scientists are fools. All fools are literates.

(a)All literates are scientists
(b) All scientists are literates
(c) No scientists are literates
(d) Both (a) and (b) are correct

Ans. B

41. No apple is an orange. All bananas are oranges.

(a) All apples are oranges
(b) Some apples are oranges
(c) No apple is a banana
(d) None of the above

Ans. A

42. All pens are elephants. Some elephants are cats.

(a) Some pens are cats
(b) No pens are cats
(c) All pens are cats
(d) None of the above

Ans. D

43. All shares are debentures.No debentures are deposits.

(a) All shares are deposits
(b) Some shares are deposits
(c) No shares are deposits
(d) None of the above

Ans. C

44. Many fathers are brothers. All brothers are priests.

(a) No father is a priest
(b) Many fathers are not priests
(c) Many fathers are priests
(d) Both (b) and (c)

Ans. B

45. Some green are blue. No blue are white.

(a) No green are white
(b) Some green are white
(c) No green are white
(d) None of the above

Ans. B

46. If the word "CODING" is represented as DPEJOH , then the word "CURFEW" can be represented?

(a) dvsgfx
(b) dvshfx
(c) dgshfx
(d) dtsgfy

Ans. A

47. If in a certain code "RANGE" is coded as 12345 and "RANDOM" is coded as 123678, then the code for the word "MANGO" would be

(a) 82357
(b) 84563
(c) 82346
(d) 82543

Ans. D

Directions for questions 48-50:The questions are based on the following data

In a class of 150 students 55 speak English;85 speak Telugu and 30 speak neither English nor Telugu

48. How many speak both English and Telugu?

(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d) 12

Ans. C

49.How many speak only Telugu?

(a) 55
(b) 45
(c) 65
(d) none of the above


50.How many speak at least one of the two languages?

(a) 120
(b) 100
(c) 250
(d) 50

Ans. A

Refer R.S Agarwal books for more questions of the same kind
Verbal -- Page 254 problems 53 to56
246 eg.2
Page 104 Exercise.3a (Series Questions)
Page 354-355 8,13,
Page 115

Nonverbal -- Pages 5,41,54,108,145,158