Companies Placement papers


3 sections

No Negative Marking

Section I - Verbal - 25 qns - 15 mins

Section II - Quantitative Aptitude - 30 qns - 45 mins

Section III - Logical Reasoning - 30 qns - 30 mins

Total 85qns - 90 Mins

Section - I - Verbal - 25 qns in 15 mins, refer Barron's GRE guide.



Fill up the sentences

Find the Word that has to be replaced

Form a Sentence and find the last word

Section - II - Quantitative Aptitude 30 qns in 45mins - please refer Quantitative Aptitude by R.S.Agarwal to prepare.

few qns i remember are

The highest Score in an innings was 3/11 of the total and the next highest was 3/11 of the reminder. If the scores differed by 9, find the total score.

a) 151 b) 161 c) 121 a d) 101 e) 137

Ans: c

A boy was asked to multiply a certain number by 53. He multiplied it by 35 and got his answer less than the correct one by 1206. Find the number to be multiplied.

a) 37 b) 67 a c) 87 d) 97 e) 107

Ans: 67

A Problem like this not exactly the same but on same model.

If the manufacturer gains 10 %, the wholesale dealer 15 % and the retailer 25 % then the cost of Production of a table, if the retail price is Rs.1265

a) 632.50 b) 800 c) 814 d) 834.24

Ans: b

A trader marks his goods up by 50% and declares two successive discounts of 20% each. What is his overall gain?

a) 10% gain b) 4% gain c) 4% loss (A) d) 10% loss e) No loss No gain

Train Problems - 3 as finding speed of train, how many secs it will cross each other etc.

Age problems -3 , find mothers age,fathers age etc.

Statistics Problems(probability) as A-this much , B-This Much, A n B-this much and A u B - ?

Angle Problems which deals with triangle - 3 problems.

Section III - Logical reasoning - 30 qns in 30 mins.

Tower of Hanoi Problem - Ans : 7

problem on fig. find the shaded area, square of size 14cm.. ans: 42

problem on symmetric fig ;; ans less than the 1172(check) .

Blood Relation Problems - 3

Then a passage is given on blood relation and 4 qns asked

how many male: ans -4 and few etc.

Find odd man out of the given series - 3 problems

pretty simple put A-Z and number them 1-26 and then u can find easily odd man out.

Find the missing letter - was a bit tough to establish relation - 3 problems

u have 3 figure -based on the figures ques asked.. easy one..

eg: Fig Triangle means Strong Fig Square means Tall Fig Circle means Fair.

Ques asked is find the number that represents Strong Tall and Fair persons.. easy one ..

ANs : 4

ANother question Women,Sub inspector,graduates - Ans: 3

An Flow Chart - GIven Units - 250

find final Value with formulae - (units*1.25) and few calculations like this Ans:506.25

And two tedious flow charts couldn't remember them and the answers

Aditi techno

50 questions,1 hour,min CGPA 5.8,
Question paper in two sets A & B
3 round of interview

1-In a party 48 person r there,2/3 r men, remaining are women, half of women r doctor,no of doctor in party is----?

2-from a cuboids of 18*15*8 size how many 6*6*6 cube can be cut. 3-the age of father is thrice then his son, after 15 yr the the father age is twice as the son, Find the age of father.ans-45 yr

4-which is greater 30% of 40,5 more than the square of 3,aur are hi 2 the yad nahi hai.

5-a man purchase 3 tv @11500 rs per piece,one sold at 20% gain,other two 7% loss,find net gain/loss.

6-One ball drops fron height 150 m,and bounces back to 5/6 of previous height,till it becomes stationary,calculate total height trevelled.

7-two question related to the position of chair(11 person(5 men.6 women),kucch sharat hai),find the location.

8-apple:fruit then wood:tree and 3 more

9-one question related to ration and proption values r not adjact---one material @1.60 rs per kg is mixed with second material @1.48 rs per kg,in what propotin they r added so the mixed material costs 1.54 rs per kg.

10-in a polygon,if line is drawn towards outside,then sum of angle at any vertex is----not remembered exactly.

11-find the min value of 6Xsquare-12X

12-one question from set theory--in a survey of college of 2000 student
54% like coffie,68% like tea, some %(48%)like smoke from total and
30% like coffie and tea,32 % like tea and smoke,some percentage likea coffie and smoke,6 % not like anything,Find the % of Coffie only.Valus r not exact.

13-the sum of two no is 72,then max value if their multiple of those no is----?

14-A function is given,you have to find the valve of X at which the finctin in min--Y is function of (arithmetic *exponential)

15-If the income of A is 25 % less than the income of B.then the income of B is greater than -----%?

16-Three coin r tossed,The probabaility of getting atleast one head is----?

17-In a Glass a mix of milk and water(4 times milk and 1 times water).Glass se kitana mix nakal lo ki usake place me water dalane per mix ka ratio 50% water and 50% milk ho jaye. ans 3/8

18-in the expansion of(X2+1/X2)12---X square plus one upon X square ka whole power twelve----the coefficient of term which is free from X.

19-If she is y year older from x year,then how many year older
from Z year.

20-three ques depding on relations---3 condition---and you have to
give ans----it is too easy---u can do in 1 min.

21-paragraph complete karana hota hai.


In the year 1988, Mahindra and Mahindra Ltd. and British Telecom plc. came together to form a joint venture called Mahindra British Telecom Ltd. (MBT). It started off by setting up a software development center for British Telecom in Mumbai. It recorded a revenue of US $ 54 million in the year 1999-2000. MBT today is the thirteenth largest software exports company in India. (source DQ top 20, 2000). Headquartered in Pune, MBT has state-of-the-art development centers in Pune, Mumbai and London with 14 marketing offices the world over.

MBT's key services include turnkey software projects, development and maintenance of software solutions, product development, IT consulting services, software re-engineering, application outsourcing, systems integration, facilities management, database conversion, internet based development, business process re-engineering, QMS management, etc. covering areas such as Telecom, Internet, E-Business and Mobile Computing.

MBT has a field strength of over 2000 professionals.


For more information about this company visit their homesite at http://www.mahindrabt.

Written Test:

There are 105 questions to be done in 70 minutes. The test is further subdivided and includes

Quantitative Section (23Q)
Analytical Section (20Q)
Series& Venn Diagrams
Logical Section (20Q)
Reading Comprehension (10Q).
Flow Sheets

Time span for each section is different. There is negative marking. We think that the cut-off would have been around 35-40.
We recommend that you refer to RS Agarwal Verbal and Nonverbal book for more questions on the same pattern.


The interview is mostly HR kind with a few technical questions thrown in. Some easy software technical questions could be asked.

HCL : Company Profile

Sample Paper
Profile of the company

 Written Test

The written test consists of 60 questions which are divided into 4 sections .The total duration of the test is 90 minutes. There is negative marking .

The sectionwise distribution of the questions is as follows:

This section consisting of 15 questions is based on general computer awareness.
In this section:
A correct answer carries 1 mark
1/4 marks will be deducted for a wrong answer.

This section also consists of 15 questions. Questions based on C language are asked.
In this section:
A correct answer carries 1 mark
1/4 marks will be deducted for a wrong answer.

A total of 10 questions based on pointers and structures in C are asked in this section. You can also be asked one or two questions on JAVA also.
In this section:
A correct answer carries 2 marks
1 mark will be deducted for a wrong answer.

This is the aptitude section consisting of 20 questions. Simple maths questions are asked which are very easy. The logical questions asked are similar to the ones given in the Barron's GRE book.
In this section:
A correct answer carries 2 marks
1/4 mark will be deducted for a wrong answer.
Click here to see the sample test.
 Interview

At the moment we do not have much informaton about the interview though the candidate may be required to go through both technical and HR interviews.

 Profile
HCL Technologies offers world class technology solutions for the emerging network centric world. It provides a range of technology and software engineering services including Technology Development Services, Software Engineering Services, Application Engineering Services, Networking Services .
These services are predicated on a rich technology heritage. Experience with the development and application of technologies like Internet and E-Commerce, Embedded software, Networking and telecom protocols, VLSI design etc.
Skills on a wide variety of computing platforms from Open Systems to Enterprise Servers based on mainframes expertise, object oriented and legacy system architecture, methodologies in addition to distinguished R&D background uniquely positions us as a preferred provider of technology and software engineering services in the emerging network centric world.
HCL Technologies has established dedicated offshore software factories with clients such as Bankers Trust (Australia), Lexis Nexis (US) , Southern California Edison (US), A Networking Major (US)
HCL Technologies operates through 29 offices in 14 countries in United States, Europe, Japan, Asia Pacific
The company employs 3300 IT professionals worldwide.
HCL Technologies holds 100% stake in Intelicent (former HCL James Martin Inc.), a US based methodology consulting led Services Company. The company also has a 100% subsidiary in India, HCL Comnet Systems and Services Ltd, which provides networking services.

For more information about this company visit their homesite at

HCL Sample Paper

Sample Test Paper
1. Which of the following involves context switch,
(a) system call
(b) priviliged instruction
(c) floating poitnt exception
(d) all the above
(e) none of the above
Ans: (a)

2. In OST, terminal emulation is done in
(a) sessions layer
(b) application layer
(c) presentation layer
(d) transport layer
Ans: (b)

3. For a 25MHz processor , what is the time taken by the instruction which needs 3 clock cycles,
(a)120 nano secs
(b)120 micro secs
(c)75 nano secs
(d)75 micro secs

4. For 1 MB memory, the number of address lines required,
(d) 24
Ans. (b)

5. Semaphore is used for
(a) synchronization
(b) dead-lock avoidence
(c) box
(d) none
Ans. (a)

6. Which holds true for the following statement
class c: public A, public B
a) 2 member in class A, B should not have same name
b) 2 member in class A, C should not have same name
c) both
d) none
Ans. (a)

7. Question related to java

8. OLE is used in
a) inter connection in unix
b) interconnection in WINDOWS
c) interconnection in WINDOWS NT

9. Convert a given HEX number to OCTAL

10. Macros and function are related in what aspect?
(b)varying no of arguments
(d)type declaration

11.Preproconia.. does not do which one of the following
(a) macro
(b) conditional compliclation
(c) in type checking
(d) including load file
Ans. (c)

12. Piggy backing is a technique for
a) Flow control
b) Sequence
c) Acknowledgement
d) retransmition
Ans. (c)

13. In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented with 8 bits
(a) -128
(b) -255
(c) -127
(d) 0

14. There is an employer table with key fields as employer number data
in every n'th row are needed for a simple following queries will get required results.
(a) select A employee number from employee A , where exists from employee B where A employee no. >= B
employee having (count(*) mod n)=0
(b) select employee number from employe A, employe B where A employe number>=B employ number
group by employee number having(count(*) mod n=0 )
(c) both (a) &a

IBM : Company Profile

Sample Paper
Profile of the company

 Written Test
The written test consists of two sections each of 45 minutes duration.

This is the aptitude section consisting of 45 questions to be attempted in 45 minutes. As is in all the exams, this section is based on the MBA pattern of examination.

This is the technical section. There is a separate paper for hardware and software. Candidates have to mention beforehand whether they want to write the software or the hardware paper.
This section also carries 45 questions to be completed in 45 minutes.

We are providing you with some of the questions asked in the exam, so that you have an idea of what to expect in the written test.
Click here to see the sample test.
 Interview
There are two rounds of interviews, viz., the technical and and the HR round.

Technical and Personal Round for Software Candidates
Mainly subjective questions in C, Operating Systems, DBMS, Data Structures are asked interspersed with some on the candidate's personal background.

Typical questions in C and Data Structures
1.WAP to interchange 2 variables without using the third one.
2.Explain quick sort and merge sort algorithms amn derive the time-constraint relation for these.
3.Explain binary searching, fibonacci search.
4.General questions on binary trees, transversals
5.General questions on graphs and their representation.

Typical Questions on Operating Systems
1.Demand paging, page faults, replacement algos, thrashing, etc.
2.Paged segmentation and segment paging.

In this section, case studies are presented are presented before the candidate to percieve his reaction and his/her communication skills are tested. IBM expects teamwork and teamspirit from the candidates and their answers should reflect this attitude.

Typical question is
You are a project manager of a big multinational project. There is a person X, assigned to you who has the best technical skills required for the project, even better than you. But he wishes to be the project manager ,which the management does not permit, due to which he threatens to quit. All others in the group are not as competent. Talk yourself out of this situation pretending that the interviewer is the disgruntled employee and explain the necessary action.
 Profile

IBM strives to lead in the creation, development and manufacture of the industry's most advanced information technologies, including computer systems, software, networking systems, storage devices and microelectronics. IBM brings its products and services through IBM India and IBM Global Services.

IBM India's product portfolio includes the IBM PC, Aptiva home computer , ThinkPad portables, RS/6000, AS/400e, S/390 and Netfinity servers, network computers, printers, networking and storage products. IBM's software offerings include DB2, Lotus, Tivoli, MQ Series and a range of Internet software like WebSphere and SecureWay.

India is also home to two select IBM centers - the IBM Solutions Research Center at New Delhi and the Solutions Partnership Center (SPC) at Bangalore. The SRC (only the eighth of its kind across the globe) is an extended arm of IBM Research activities. As part of IBM's global research infrastructure, the SRC participates in path breaking research projects for IBM worldwide. The Solutions Partnership Center at Bangalore is a part of IBM's developer relations focus for India. The SPC is a showcase of IBM technology and a testing and porting lab for application software developers.
The current pay package is around Rs. 20,000. IBM is on spree of increasing its male/female ratio in its workforce hence female candidates are being given a slight advantage over their male counterparts.

For more information about this company visit their homesite at

IBM : Global Sample Paper

1. In 1978, a kg of paper was sold at Rs25/-.
If the paper rate increases at 1.5% more than the inflation rate which is 6.5% a year,
then what wil be the cost of a kg of paper after 2 years?
(a) 29.12
(b) 29.72
(c) 30.12
(d) 32.65
(e) none of these

2. In A,B,C are having some marbles with each of them.
A has given B and C the same number of marbles each of them already have.
Then, B gave C and A the same number of marbles they already have.
Then C gave A and B the same number of marbles they already have.
At the end A,B,and C have equal number of marbles.
(i) If x,y,z are the marbles initially with A,B,C respectively.
Then the number of marbles B have at the end
(a) 2(x-y-z)
(b) 4(x-y-z)
(c) 2(3y-x-z)
(d) x + y-z
Ans. (c)
(ii) If the total number of marbles are 72, then the number of marbles with A at the starting
(a) 20
(b) 30
(c) 32
(d) 39
Ans. (d)

3. If a car starts from A towards B with some velocity.
Due to some problem in the engine after travelling 30km, the car goes with 4/5 th of its actual velocity
The car reaches B 45 min later to the actual time.
If the car engine fails ofter travelling 45km, the car reaches the destination B 36min late to the actual time
What is the initial velocity of car and what is the distance between A and B in km
Ans. 20 & 130.

4. A person has Rs 100/- in his pocket, he can as 25 pencils or 15 books.
He kept 15% of the money for travelling expenses and purchased 5 pencils.
So how many books he can purchase with the remaining money.
5. Ten questions on analogies.
eg: chief : tribe :: governer : state
epaulette : shoulder :: tiara : head
guttural : throat :: gastric : stomach
inept : clever :: languid : active
knife : butcher ::
hammer : carpenter ::

6. The values of shares (in Rs).of A, B and C from January to June are as follows.







i) During this period which share has undergone maximium fluctuation?
ii) In which month it is possible to buy B and C selling A?
iii) In which month the share values are very low?
iv) By purchasing one share of A and 4 each of B and C in the beginning of the period,
when shoudl these be sold to get maximum profit?

7. In a computer institute 9 languages can be taught.
The module is of 6 months duration and of the six languages only one can be taught each month .
In addition to that BASIC is always taught and should be in first month itself
 WORD PERFECT is to be taught in the preceeding week of WORD STAR.
 FORTRAN can not be taught until COBAL is taught prior to that
 BINO, FIFO can never be taught in single module
i) If word star is in 3rd month , what could be in 6th month.
ii) If COBAL is in the 2nd month and BINO in 6th month. FORTRAN will be taught in which month.

8. In a class, except 18 all are above 50 years.
15 are below 50 years of age. How many people are there
(a) 30
(b) 33
(c) 36
(d) none of these.
Ans. (d)

9. A square plate of some size is cut at four corners. Equal squares of the same size are cut and is formed as open box.
If this open box carries 128 ml of oil. What is the size of the side of the plate?
(a) 17
(b) 14
(c) 13
(d) None of these

10. In a square, all the mid points are joined. The inner square is shaded.
If the area of the square is A, what is the area of the shaded area?
11. Two questions on basic angles i.e given a circle, a few chords or diameter is drawn etc.

12. If the follwoing statements are given
 @(a,b)= (a+b)/2
 /(a,b)= a/b
 *(a,b)= ab
If a=1, b=2 then find
i) /(a,(@(a,b),*(a,b)))
ii) */(a,@(*(a,b)))
16. In UNIX a files i-node ......?
Ans. Is a data structure that defines all specifications of a file like the file size,
number of lines to a file, permissions etc.

17. The UNIX shell ....
a) does not come with the rest of the system
b) forms the interface between the user and the kernal
c) does not give any scope for programming
d) deos not allow calling one program from with in another
e) all of the above
Ans. (b)

18. enum number { a=-1, b= 4,c,d,e}
What is the value of e ?
(a) 7
(b) 4
(c) 5
(d) 15
(e) 3

19. The very first process created by the kernal that runs till the kernal process is halts is
a) init
b) getty
c) both (a) and (b)
d) none of these
Ans. (a)

20. Output of the following program is
{int i=0;
for(i=0;i<20;i++) c="-64;" i="-32" u ="-16;">i)
if(c and >>
a) do the same function
b) differ : > overwrites, while >> appends
c) differ : > is used for input while >> is used for output
d) differ : > write to any file while >> write only to standard output
e) None of these
Ans. (b)

35. The command grep first second third /usr/you/myfile
a) prints lines containing the words first, second or third from the file /usr/you/myfile
b) searches for lines containing the pattern first in the files
second, third, and /usr/you/myfile and prints them
c) searches the files /usr/you/myfiel and third for lines containing the words first or second and prints them
d) replaces the word first with the word second in the files third and /usr/you/myfile
e) None of the above
Ans. (b)

CTS Sample Paper


This is only a sample paper. We are not providing you with all the questions - just some questions to give you a general idea of the test pattern.

Find the next in the sequence:

1. BC CE EG GK ?




3. AB EF JK QR ?







c) EB




c)AI or AZ


Find the values for the following problem:
f(X)= 2X-1 + f(X-1) if X is not equal to zero and if f(X=0)=0
9. Value of f(5)


10. Value of f(f(2))

11. Value of f(16)- f(15)

12. Value of f(16)+f(15)-480

13. If f(f(X))=81 then the value of X=?

14. If f(X)=4f(X-1) then the value of X=?

15.If f(X)= f(X-1)+f(X-2) for X>1 then X= ?

16. If f(X)-f(X-1)=f(X-8) for X>5 then X=


In the following questions a 'word' is given which may not have any meaning.Find differnet possible words or palindromes for the word as per the question.

For the following find no of distinct words that can be formed.





Find the number of possible palindromes for following


25 to 32 are based on the figures. You have to analyse them and find the odd one out.
Five figures will be given out of which one is not correct.
Refer R.S Agarwal's book on Analytical Reasoning & TMHs Quantitative ability book by Edgar Thorpe.

For following first find out the anagram and then note the corresponding meaning.

Hint: anagram means first u arrange the letters in correct order like TABLET===BATTLE . So ans is FIGHT

For all above choices are.


38. LAMB

For all the above 4 choices are same


CTS Sample Paper #2

This is only a sample paper. We are not providing you with all the questions - just some questions to give you a general idea of the test pattern.

SECTION I - 8 questions based on series.

1. These questions involve interchange of letters in a word at particular locations and also interchanging letters adjacent to those particular locations.Certain other conditions may also be given
For eg.
Let the word be ABBAABA
If we apply 25 on this, it means we have to interchange the letters at positions 2 and 5, also we have to change the letters adjacent to positions 2 and 5 i.e.from A to B and B to A.
A B B A A B after Step 1 i.e interchange of 2 and 5 becomes AABABB
Now change adjacent elements of 2 and 5...finally answer becomes
Ans: B A A B B A

Questions 1-5 are based on the pattern with changed numbers as described above
Questions 6-8 are of the following type
To get AAABBD from BBBAAA what number should be applied:-
a) 25
b) 34
c) 25 & 34
d) none


1. Given the following functions
(1) f(n a b c ) = ac if n=1
(2) f(n a b c) = f( n-1 a c b) + f( 1 a b c) + f( n-1 b a c ) if n > 1

Then what is the value f( 2 a b c ) = ?

Ans: f( 2 a c b ) = ab + ac + bc.

2. Similar question on functions.

3. [ Based on the function in the first question] For the function f( 4 a b c ) the number of terms is...?
Hint f( 4 a b c ) = f( 3 a c b ) + f( 1 a b c ) + f( 3 b a c ) etc.

4. What is the value of the function f( 5 a b c ) = ?


Permutations and Combinations.
8 Questions.

1. r = number of flags;n = number of poles;
Any number of flags can be accommodated on any single pole.

1) r=5,n=5 The no. of ways the flags can be arranged ?

Questions 2-5 are based on the above pattern

6. r = 5 n = 3 . If first pole has 2 flags, third pole has 1 flag
How many ways can the remaining be arranged?

Questions 7.& 8. are similar to Question 6.

Question consisting of figures - Pattern-matching type.
Refer R.S Agarwal's book on Analytical Reasoning & TMHs Quantitative ability book by Edgar Thorpe.

In this section first part of compound word is given. Select meaning of the second part from the choice given:
1. Swan
2. Swans
3. Fool
4. Fools
5. Stare
6. Lady
For all above 4 choices are given.....

Eg. Swan ---> Swansong (compound word)
a) category b) music c) television d) none
Ans: Swansong is compound word. But song is not given as an option. so (b) music is the answer.

CTS Sample Paper #3


1. slur : speech : : smudge :?
Ans. writing
2. epaulet : shoulder : : ring :?
3. vernacular : place : : fingerprint : ?


Q. corpulent
Ans: emaciated
Q. officious
Ans: pragmate
Q. dextrous
Ans: clumsy

The following sentences are broken into 4 sections- A, B, C, D
Choose the part which has a mistake
Mark (E) if you find no mistake.
Q.A)psychologists point out that B)there are human processes C)which does not involve D) the use of words
Ans. (C) which does not involve (do)

Q.A)jack ordered for B)two plates of chicken C)and a glass D)of water
Ans. (A)jack ordered for

The following is a group of questions is based on a passage or a set of conditions for each question.
Select the best answer choice given.
(i). If it is fobidden by law if the object of agreement is the doing of an act,
that is forbidden by law the agreement is void.
(ii). If it is of the nature that,it would defeat the provision of any law
is the agreement is void.if the object of agreement is such that thing got
directly forbidden by law it would defeat the provision of statuary law.
(iii). If the object of agreement is fraddulent it is void.
(iv). An object of agreement is void if it involves or implies to the personnal property of another.
(v). An object of agreement is void where the constant regards as ignored.
(vi). An object of agreement is void where the constant regards is as opposed to public policy.
Q. An algorithm follws a six step process za,zb,zc,zd,ze,zf, it is governed by the following
(i) zd should follow ze
(ii) the first may be za,zd or zf
(iii) zb and zc have to be performed after zd
(iv) zc must be immediately after zb

Q. If za is the first set zd must be
a) 3rd
b) 5th
c) 2nd
d) 4th

Q. If zb must follow za then za can be
a) third or fourth
b) first or second
c) can not be third
d) fouth or fifth
e) none

Q. If ze is third term the number of different operations possible are
The following questions are based on the given statements

Ravi plants six seperate saplings -- x,y,z,w,u,v in rows no 1 to 6 ,according to the follwing conditions
He must plant x before y and u
He must plant y and w
The third has to be z
Q. Which of the following is acceptable
a) xuywzv
b) xvzyuw
c) zuyxwv
d) zvxuwy
e) wyzuvx
Q. Which of the following is true
a) z before v
b) z before x
c) w before u
d) y before u
e) x before w
Q. If he plants v first, then which can be planted second
a) x
b) y
c) z
d) w
e) u

Q. Which of the following describes a correct combination of sapling and row?
a) x,3
b) y,6
c) z,1
d) w,2
e) u,6

Q. If he plants b 6th which would be planted first and second
a) x and w
b) x and y
c)y and x
d)w and z
e) w and u

Q. If he plants w before u and after v he should plant w at
a) first
b) second
c) fourth
d) fifth
e) sixth

Q. At a certain moment a watch shows 2 min lag although it is running fast.
If it showed a 3 min lag at that moment, but also gains by 1/2 min more a day than its current speed
it would show the true time one day sooner than it usually does.
How many mins does the watch gain per day.
Q. In 400m race A gives B a start of 7 sec and beats him by 24 sec.
In another race A beats B by 10 sec.the speeds are in the ratio

Q. 3x+4y=10
x3 + y3=6
What is the minimum value of 3x+11y=?

Q. There are 600 tennis players
4% wear wrist band on one wrist
Of the remaining, 25% wear wrist bands on both hands
How many players don't wear a wrist band?
Ans. 432

Q. Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively.
How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg,
given that the quntities of band c are equal
Ans. (b)

Q. Two distinct no's are taken from 1,2,3,4......28
Find the probability that their sum is less than 13

CMC Sample Paper

This is only a sample paper. We are not providing you with all the questions - just some questions to give you a general idea of the test pattern.
Directions for questions 1-5: The questions are based on the information given below

There are six steps that lead from the first to the second floor. No two people can be on the same step
Mr. A is two steps below Mr. C
Mr. B is a step next to Mr. D
Only one step is vacant ( No one standing on that step )
Denote the first step by step 1 and second step by step 2 etc.
1. If Mr. A is on the first step, Which of the following is true?
(a) Mr. B is on the second step
(b) Mr. C is on the fourth step.
(c) A person Mr. E, could be on the third step
(d) Mr. D is on higher step than Mr. C.
Ans: (d)
2. If Mr. E was on the third step & Mr. B was on a higher step than Mr. E which step must be vacant
(a) step 1
(b) step 2
(c) step 4
(d) step 5
(e) step 6
Ans: (a)
3. If Mr. B was on step 1, which step could A be on?
(a) 2&e only
(b) 3&5 only
(c) 3&4 only
(d) 4&5 only
(e) 2&4 only
Ans: (c)
4. If there were two steps between the step that A was standing and the step that B was standing on, and A was on a higher step than D , A must be on step
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) 6
Ans: (c)

5. Which of the following is false

i. B&D can be both on odd-numbered steps in one configuration
ii. In a particular configuration A and C must either both an odd numbered steps or both an even-numbered steps
iii. A person E can be on a step next to the vacant step.
(a) i only
(b) ii only
(c) iii only
(d) both i and iii
Ans: (c)

Directions for questions 6-9: The questions are based on the information given below
Six swimmers A, B, C, D, E, F compete in a race. The outcome is as follows.
i. B does not win.
ii. Only two swimmers separate E & D
iii. A is behind D & E
iv. B is ahead of E , with one swimmer intervening
v. F is a head of D
6. Who stood fifth in the race ?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
Ans: (e)
7. How many swimmers seperate A and F ?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) cannot be determined
Ans: (d)
8. The swimmer between C & E is
(a) none
(b) F
(c) D
(d) B
(e) A
Ans: (a)

9. If the end of the race, swimmer D is disqualified by the Judges then swimmer B finishes in which place
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5
Ans: (b)
Directions for questions 10-14: The questions are based on the information given below

Five houses lettered A,B,C,D, & E are built in a row next to each other. The houses are lined up in the order A,B,C,D, & E. Each of the five houses has a colored chimney. The roof and chimney of each housemust be painted as follows.
i. The roof must be painted either green,red ,or yellow.
ii. The chimney must be painted either white, black, or red.
iii. No house may have the same color chimney as the color of roof.
iv. No house may use any of the same colors that the every next house uses.
v. House E has a green roof.
vi. House B has a red roof and a black chimney
10. Which of the following is true ?
(a) At least two houses have black chimney.
(b) At least two houses have red roofs.
(c) At least two houses have white chimneys
(d) At least two houses have green roofs
(e) At least two houses have yellow roofs
Ans: (c)
11. Which must be false ?
(a) House A has a yellow roof
(b) House A & C have different color chimney
(c) House D has a black chimney
(d) House E has a white chimney
(e) House B&D have the same color roof.
Ans: (b)
12. If house C has a yellow roof. Which must be true.
(a) House E has a white chimney
(b) House E has a black chimney
(c) House E has a red chimney
(d) House D has a red chimney
(e) House C has a black chimney
Ans: (a)
13. Which possible combinations of roof & chimney can house
I. A red roof 7 a black chimney
II. A yellow roof & a red chimney
III. A yellow roof & a black chimney

(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) I & II only
(e) I&II&III
Ans: (e)
14. What is the maximum total number of green roofs for houses
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5
NOTE: The questions from 15-27 are multiple choice in the paper

15. There are 5 red shoes, 4 green shoes. If one draw randomly a shoe what is the probability of getting a red shoe

Ans 5c1/ 9c1

16. What is the selling price of a car? If the cost of the car is Rs.60 and a profit of 10% over selling price is earned

Ans: Rs 66/-

17. 1/3 of girls , 1/2 of boys go to canteen .What factor and total number of classmates go to canteen.

Ans: Cannot be determined.

18. The price of a product is reduced by 30% . By what percentage should it be increased to make it 100%

Ans: 42.857%

19. There is a square of side 6cm . A circle is inscribed inside the square. Find the ratio of the area of circle to square.
Ans. 11/14
20. There are two candles of equal lengths and of different thickness. The thicker one lasts of six hours. The thinner 2 hours less than the thicker one. Ramesh lights the two candles at the same time. When he went to bed he saw the thicker one is twice the length of the thinner one. How long ago did Ramesh light the two candles .

Ans: 3 hours.
21. If M/N = 6/5,then 3M+2N = ?
22. If p/q = 5/4 , then 2p+q= ?
23. If PQRST is a parallelogram what it the ratio of triangle PQS & parallelogram PQRST .
Ans: 1:2
24. The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over selling price what is the selling price ?
Ans: Rs 13.86/-
25. There are 6 red shoes & 4 green shoes . If two of red shoes are drawn what is the probability of getting red shoes
Ans: 6c2/10c2
26. To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol.
Ans : 15%
27. A worker is paid Rs.20/- for a full days work. He works 1,1/3,2/3,1/8.3/4 days in a week. What is the total amount paid for that worker ?
Ans : 57.50
28. If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?
(a) x
(b) x2
(c) -x
(d) 1/x

Ans : (d)

Directions : For questions in this section mark

(a) If condition (i) alone is sufficient
(b) If condition (ii) alone is sufficient
(c) If both conditions together are sufficient
(d) If condition (i) alone & (ii) alone are sufficient
(e) information not sufficient
1. A man 6 feet tall is standing near a light on the top of a pole What is the length of the shadow cast by the man.
(i) The pole is 18 feet high
(ii) The man is 12 feet from the pole
Ans: (c)
2. Two pipes A and B emptied into a reservoir , pipe A can fill the reservoir in 30 minutes by itself. How long it will take for pipe A and pipe B together to fill up the reservoir.
(i) By itself, pipe B can fill up the reservoir in 20 minutes
(ii) Pipe B has a larger cross-sectional area than pipe A
Ans: (a)
3. K is an integer. Is K is divisible by 12
(i) K is divisible by 4
(ii) K is divisible by 3
Ans: (c)

4. What is the distance from A to B
(i) A is 15 miles from C
(2) C is 25 miles from B
Ans: (e)
5. Was Melissa Brown's novel published?
(i). If Melissa Brown's novel was published she would receive atleast $1000 in royalities during 1978
(ii). Melissa Brown's income for 1978 was over $1000
Ans: (e)
6. Does every bird fly?
(i) Tigers do not fly.
(ii) Ostriches do not fly
Ans: (b)

7. How much does John weigh? Jim weighs 200 pounds.
(i) Toms weight plus Moes weight equal to John's weight.
(ii) John's weight plus Moe's weight equal to Twice Tom's weight.
Ans: (c)

8. Is the figure ABCD is a rectangle if
(i) angle ABC=90(degrees)
(ii) AB=CD

9. Find x+2y
(i). x+y=10
(ii). 2x+4y=20
Ans: (b)

10. Is angle BAC is a right angle
(i) AB=2BC
(2) BC=1.5AC
Ans: (e)
11. Is x greater than y
(i) x=2k
(ii) k=2y
Ans: (e)
12. A piece of string 6 feet long is cut into three smaller pieces. How long is the longest of the three pieces?
(i). Two pieces are the same length.
(ii) One piece is 3 feet 2 inches lone
Ans: (b)
13. How many rolls of wall paper are necessary to cover the walls of a room whose floor and ceiling are rectangles 12 feet wide and 15 feet long
(i) A roll of paper covers 20 sq feet
(ii) There are no windows in the walls
Ans: (e)

14. x and y are integers that are both less than 10. Is x>y?
(i). x is a multiple of 3
(ii). y is a multiple of 2
Ans: (e)
15. Fifty students have signed up for atleast one of the courses GERMAN & ENGLISH, how many of the 50 students are taking GERMANI but not ENGLISH?
(i). 16 students are taking GERMANI & ENGLISH
(ii). The number of students taking ENGLISH but not GERMANI is the same as the number of students taking GERMAN
Ans: (c)
16. Is ABCD is a square ?





(i) AD = AB
(ii). x=90(degres)
Ans: (e)
17. How much card board will it take to make a rectangular box with a lid whose base has length 7 inches.
(i). The width of the box 5 inches
(ii). The height of the box will be 4 inches
Ans: (c)
18. Did ABC company made profit in 1980?
(i) ABC company made a profit in 1979.
(ii) ABC company made a profit in 1981.
Ans: (e)
19. How much is Janes salary?
(i). Janes salary is 70% of John's salary
(ii). Johns salary is 50% of Mary's salary
Ans: (e)
20. Is x>1
(i) x+y=2
(ii) y<0 y ="24" ac="CB" cb2="AB2"> 1 ? If x & y are both positive
(i) x is less than 1
(ii) y is greater than 1
Ans: (e)
27. Is it a Rhombus
(i) All four sides are equal
(ii) Total internal angle is 360
Ans: (e)
28. How many books are in the book shelf
(i) The book shelf is 12 feet long
(ii). The average weight of each book is 1.2 pound
Ans: (e)
29. What is the area of the circle?
(i) Radius r is given
(ii) Perimeter is 3 times the area
Ans: (a)

1. If the total distance of a journey is 120 km .If one goes by 60 kmph and comes back at 40kmph what is the average speed during the journey?
Ans: 48kmph
2. A school has 30% students from Maharashtra .Out of these 20% are Bombey students. Find the total percentage of Bombay?
Ans: 6%
3. An equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How many equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it?
Ans: 9
4. If A/B = 3/5,then 15A = ?
Ans : 9B
5. Each side of a rectangle is increased by 100% .By what percentage does the area increase?
Ans : 300%
6. Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than the back wheel .What is the distance?
Ans : 315 feet.
7. Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel take?
Ans: 360 times
8. 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the mixture of solution
Ans: 36%
9. City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having population 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the cities will have same population?
Ans: 130 years
10. Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet?
Ans: 3/2 hours
11. A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won't able to buy 3 paise stamps.
Ans: 9
12. There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing groups can be formed with 2 boys and 3 girls.

13. Which of the following fractions is less than 1/3
(a) 22/62
(b) 15/46
(c) 2/3
(d) 1
Ans: (b)
14. There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the ratio of area of inner to outer circle?
Ans: 1 : 2
Directions for questions 15-17: The questions are based on the information given below :
Miss Dean wants to rennovate her house. She hires a plumber, a carpenter, a painter, an electrician and an interior decorator. The work to be finished in one working (Monday - Friday ).
Each worker will take the full day to do his job. Miss Dean permits only one person to work each day.
I. The painter can work only after the plumber and the carpenter have finished their jobs
II. The interior decorator must do his job before the electrician.
III. The carpenter cannot work on Monday or Tuesday
15. If the painter work on Thursday, which one of the following alternatives is possible?
(a) The electrician works on Tuesday.
(b). The electrician works on Friday.
(c) The interior decorator works after the painter does.
(d). The painter works on consecutive days.
(e). Miss Dean cannot fit all of the workers int schedule
Ans: (b)
16. If the painter works on Friday which of the following must be false?
(a) . The carpenter may works on Wednesday
(b). The carpenter and the electrician may work on consecutive days
(c). If the carpenter works on Thursday, the electrician has to work on Wednesday
(d). The plumber may work before the electrician does
(e). The electrician may work on Tuesday
Ans: (c)

17. Which argument is possible?

(a). The electrician will works on Tuesday and the interior decorator on Friday
(b). The painter will work on wednesday and plumber on thursday
(c). The carpenter will works on Tuesday and the painter on Friday
(d). THe painter will work on Monday and the carpenter on Thursday
(e). The carpenter will work on Wednesday and the plumber on Thursday
Ans: (e)

Hughes : Company Profile

Sample Paper
Profile of the company
 Written Test
At the moment we have just one paper of Hughes Software. The paper is technical based with a question or two of probabilty thrown in. Subjects stressed are Operating Systems, Data Structures, C Programming, Communications etc. We have given a rough idea on the kind of paper that you can expect. We are not providing you with the inputs of the interview for this company - but we hope to add it very shortly.
Sample Paper1 Sample Paper2

 Profile
Hughes Software Systems (HSS), the #1 Communications Software company in India, offers the full spectrum of communications related software services, products and solutions. With over 40 customers spread over the Americas, Europe and Asia, HSS focuses on providing solutions to Telecom/ Datacom Equipment Manufacturers, System Integrators and Communication Services Providers.
Setup in the year 1992, it is headquartered in a state-of-the-art campus in Electronic City, a New Delhi suburb. HSS has a dedicated Internet and ECommerce development center in Bangalore, the Silicon Valley of India.
Continued significant investments in R&D have positioned HSS at the forefront of emerging communication technologies. The focus areas are Communication Protocols, Wireless Networks, Telecom/ Data Networks, Next Generation Networks, Intelligent Networks, Network Management, Internet and E-commerce.
Based on its strong expertise in all communication technologies and applications, HSS is involved in the design and development of Switching Systems, Mobile Satellite Communication Systems, Cellular Infrastructure, Access Networks, Enterprise Networking Solutions, Network Management Solutions, VoIP Solutions and E-Commerce and Internet based systems.

For more information about this company visit their homesite at

Hughes Sample Paper #1

Sample Test Paper #1

1. Find the probability of getting a number with 7 between 100 and 999 (both inclusive).

2. There are 10 items in a box, out of which 3 are defective.
2 balls are taken one after the other.
What is the probability that both of them are defective?

3. Context free grammar is accepted by
a) finite automata
b) push down automata
c) two way bounded automata
d) both b and c

4. Which is not a memory management scheme?
a) buddy system
b) swapping
c) monitors
d) paging
Ans : c

5. Simplify the Karnaugh map given below and derive its expression in SOP form




6. Question on NAND gates implementation.

7. Definition of Context Sensitive Grammar

8. An identifier can start with a letter followed by any number of letter or digits .

9. With the following configuration:
8MB total memory, 256kb cache , 4kb is block size.
Using direct mapping, how many different physical memory blocks can be mapped on to the cache.
(a) 64 (b) 256 (c) 128

10. CSMA/CD is used in
a) token ring
c) ethernet

11. In TCP/IP header, checksum contains
a) sum of all the words
b) ones complement of the data
c) ones complement of the sum of all the words
d) ones complement of the sum in ones complement

12. What is the maximum number of acknowledgements for a 4 bit sequence number in a sliding window protocol.

13. Which is a good way of representing varaibles in recursion
a) local variables
b) static varaibles
c) global variables

14. Given the following c program
static int i = 10;
What is the value of i if the function is called twice ?

15. Given the following c program
func(int *i, int*j)
{*i=*i * *i;
*j=*j* *j;
{ int i = 5, j = 2;
printf("%d %d", i, j);}
What is the output?

16. Given page table, page size and offset find the corresponding physical address ?

17. In a memory chip 4k size and 16bit words are to be stored.
No of address and data lines required is:

18. Identify in which pass of the 2 pass compiler are the following compiled
1) literals
2) address resolution
3) listing

19. Object code does not require
a) relocation bits
b) external names and place where they are located
c) absolute adress
d) all the object codes

20. ARP is in reference to
a) MAC to IP
b) IP to MAC

21. Question on Balanced tree -
A balanced tree is given and a node is addded at the leaf.
Find the no of unbalanced nodes?

22. What is the order of Hashing time:
a) 0(1)
b) 0(n2)

23. Given that:
s -> s + s ; s -> s * s ; s -> a
Find the no of parse trees for a+a*a+a
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

24. Order of deleting a node from a linked list.
(pointer is to an arbitrary node)

25. A choclate of size nXn is given and is to be made into pices of size 1x1.
At a time both horizontal and a vertical cut is done.
Find the order of complexity
a) O(n2)
b) O(nlogn)
c) O(logn)

26. A directed graph is represented by adjacency list.
To find the complexity of indegree of the node. e - edge n- vertices

27) No of leaf nodes given. find the no of nodes with degree 2.

28) AX = B.
A is mXn and B is mX1
a) there is a unique solution if rank of A is same as rank of augumented matrix [A b]
b) there are multiple solutions

29. LXI sp,2099h
LXI b, 2012h

30. A and B are sets.
A's cardinality is m and B's is n where m <> running
b) blocked: ready -> running

36. For converting infix expression to postfix what do we require
a) operand stack
b) operator stack

37. 0 is reprented as both and negative and positive in
a) ones complement
b) twos complement
c) two's complement has extra negative number

38. What is the difference between c and c++?
a)In c++ we can define variables in the middle
b)dynamic scoping

39. Which of the following is correct
a) Synchronous tranmission needs more badwidth than Asychronous.
b) Inasychronous transmission , the time is associated with data itself.....
Hughes Sample Paper #2

1. There was a circuit given using three nand gates with two inputs and one output.
Find the output.
a) OR
b) AND
c) XOR
d) NOT
Ans. (a)

2. Suggest a sorting algorithm which is efficient (in worst case) to 10 values
a) Binary tree
b) Selection
c) Bubble
d) Any of the above

3. What is the number of comparisons in the worst case to merge two sorted lists containing n elements each.
a) 2n
b) 2n-1
c) 2n+1
d) 2n-2

4.Iintegrated check value(ICV) are used as:
Ans. The client computes the ICV and then compares it with the senders value.

5. Question on client-server system using asychronous request from the client
6. If a binary tree is constructed using nodes with two pointers each,
how many null pointers does a tree with N nodes have
a) n-1
b) n
c) n+1
d) Depends on the number of edges

7. Which of following statements about heap is wrong
a) An n element heap has height log n(base of log is 2)
b) Smallest element of heap is always a leaf
c) A array in reverse sorted order is a heap
d) A heap can't contain any element more than once

8. When applets are downloaded from web sites , a byte verifier performs _________?
Ans. Status check.

9. For the following C program
void insert(key,r)
typekey key,data array r;
{extern int n;
if(n>=max) /*error table if full */
else r[n++].k=key;
This on executing, enables a
a) Basic sequential search
b) Binary search
c) Interpolation search
d) None

10. Find the outpur of the following C program
void f(char *p)
{p=(char *) malloc(6);
void main( )
{char *P="bye";

11. Time taken to access cache is 100ns and to access memory is 1000ns.
Hit ratio given. Find the average access time

12. Path testing is
a) Black box testing strategy
b) White box testing strategy
c) An installation .........
d) An enviornment

13. X:verification' asks are we building the right product
Y:validation' asks are we building the product right

14. Which one of the following can't be used to find an internet address given the domain name
a) /etc/host
b) NIS yellow pages
c) DNS
d) ARP
15. Flow control is necessary for the transport protocol layer due to the following reasons
a) Unreliable link
b) Congestion at receiver
c) Packets out of sequence
d) None of these

16. In public key encryption, if A wants to send a message to B so that no one else can read the message
then A encrypts the message using
a) A's public key
b) A's private key
c) B's public key
d) B's private key

17. Which of the following is not condition having a deadlock resource previous granted
can be forcebly taken away from a process
a) Resources need to be used in mutually exclusion fashion
b) Process can request new resources, as they continue to hold on to old ones
c) Here is a cycle in the resource allocation graph

16. An IP/IPX packet received by a computer using... having IP/IPX both how the packet is handled.
Ans. Read the, field in the packet header with to send IP or IPX protocol.

17. The range of the 32 bit number in two's complement form is _______

18. Cyclomatic complexity
{if((x=0) or (y=0))
i=i+1; }

19. Activation record will contain the
a) Storage for simple names
b) Information about attributes for local names
c) Return address
d) All of the above

20. Global static variable within a file is intended to
a) Localize swap
b) Retain value persistently
c) Define constant
d) Fixed address in memory

21. Why is thread switch faster than a process switch

22. What is the binary equivalent of 41.6875

23. Checkpoint value will be calculated in

24. DHCP is used for
a) IP address allocation
b)dynamic host configuration protocol

25. For the following C program
int x(char *a)
{a=(char *) malloc(10*sizeof(char));
{char *a="new";
The output is
a) Hello
b) New
c) Hello new
d) Run time error